Kinderpagina

ik vorm letters die nooit gevormd werden
ik maak zinnen die nooit gemaakt werden
k schrijf woorden die nooit geschreven werden
ik lees zoals nog nooit iemand gelezen heeft
en dan zeggen dat ik geen taalgevoel heb!!

Leen

 

Kinderen over lezen EnZO

In deze rubriek kunnen zowel leerlingen van de praktijk als bezoekertjes van de website hun mening, ideeën en opmerkingen kwijt niet alleen over de praktijk, maar over alles wat met lezen, taal of boeken te maken heeft. Of over de problemen die je hebt als je bijvoorbeeld dyslexie hebt of faalangst of als je gewoon niet lekker in je vel zit. Misschien heb je zelf wel een hele slimme oplossing bedacht om met je problemen om te gaan. Mail het gewoon, want misschien ben je op deze manier weer een steuntje in de rug voor andere kinderen die met hetzelfde zitten.

Het ideetje voor deze rubriek kwam trouwens van Sara , mijn allereerste en trouwste leerling.

Informatie voor kinderen

Is speltherapie iets voor jou?

Soms is er iets gebeurd in je leven waardoor je je van binnen niet fijn voelt. Het kan moeilijk zijn om te zeggen wat er gebeurd is of hoe je je voelt. Als je een lange tijd met nare gevoelens rond loopt, kan het zijn dat je last krijgt van andere dingen, zoals bijvoorbeeld:

 • snel boos worden of ruzie maken >
 • heel stil of juist heel druk worden >
 • slecht slapen en/of naar dromen >
 • buikpijn of andere lichamelijke klachten >
 • snel en/of veel huilen >
 • vinden dat je niets kan >
 • denken dat je niet de moeite waard bent >
 • moeilijk kunnen opletten in de klas >
 • moeite hebben met leren en onthouden >

Dat zijn nare dingen en als dat te lang blijft doorgaan, word je steeds ongelukkiger of krijg je steeds meer problemen op school of met je ouders of broers en zusjes en de andere kinderen in je omgeving.

Soms vertelt een kind zelf aan iemand die het vertrouwt dat hij hulp nodig heeft. Meestal zien vader, moeder, verzorger, meester of juf dat. Dan gaan ze zoeken wat het beste kan helpen je weer fijn te voelen. Omdat kinderen praten over dingen moeilijk kunnen vinden en ze wel graag spelen, kan speltherapie vaak helpen.

“Therapie” betekent “helpen” en wat spelen is weet je wel! “Speltherapie” betekent dus dat spelen helpt. Je moeder, vader of verzorger belt mij om te vragen of speltherapie jou kan helpen.

 Kennismakingsbezoek

Je mag natuurlijk altijd een keertje van te voren komen kijken met mama en/of papa om te zien hoe de speelkamer op de praktijk er uit ziet. Je kunt dan ook een praatje maken met mij – de spelbegeleidster -. Dan kun je zelf meedenken of spelen jou kan helpen je van binnen fijner te voelen. Als je wilt mag je me zelf vertellen hoe je je voelt en wat je graag zou willen.Ik praat ook met je vader en moeder of verzorgers. Dat doe ik, omdat ik jou dan beter kan begrijpen.

 Even binnen kijken

Observatie

Als jij na de kennismaking denkt: “ja, daar wil ik wel naar toe”, spreek ik af dat je eerst drie keer komt spelen. Dan kunnen we aan elkaar wennen en ontdekken of hier komen goed is voor jou. Na die drie keer ga ik eerst weer praten met je ouders/verzorgers, om te vertellen of ik denk dat spelen jou echt kan helpen. Natuurlijk mag je ook zelf weer zeggen wat jij er van vindt: het gaat om jou!  Soms is het nodig dat ik ook met je meester of juf ga praten. Dan begrijp ik ook hoe het met jou gaat op school.

 Speltherapie

Als we samen besloten hebben dat speltherapie jou kan helpen, gaat het zo verder:

 • Je komt één keer in de week of één keer in de 14 dagen gezellig drie kwartier spelen. Soms is dat onder schooltijd, maar vaak ook op woensdagmiddag. We spreken altijd duidelijk af hoe laat je weer opgehaald wordt en wie dat doet.
 • Jij mag meestal zelf kiezen waar je mee wilt spelen.Als je wilt, speel ik met je mee, maar je mag ook alleen spelen.
 • Als je dingen maakt, b.v. tekeningen, klei- of knutselwerkjes, mag je deze mee naar huis nemen. Of je mag ze een mooi plekje geven in de speelkamer.
 • Het andere speelgoed blijft in de speelkamer maar soms mag je ook iets mee naar huis nemen om er wat langer mee te spelen.
 • Het is handig als je kleren aan hebt waar je lekker in kunt spelen. Je kleren kunnen soms vies worden; dat hoort bij het spelen. Het makkelijkste is ook omb.v. gympschoenen aan te doen.

Natuurlijk maken we op tijd afspraken over wanneer we op vakantie zijn.
Soms worden jij of ik ziek: dan proberen we zo snel mogelijk elkaar te bellen of te mailen en een nieuwe afspraak te maken.

Belangrijke regels van de spelkamer zijn:

 • we mogen elkaar geen pijn doen
 • we mogen niet expres iets kapotmaken
 • De allerbelangrijkste regel is misschien wel: wat jij mij vertelt of wat je speelt, is vertrouwelijk. Dat betekent dat ik er niet zomaar over mag praten met anderen.

Natuurlijk willen je ouders/verzorgers of je school wel graag weten hoe het met je gaat. Daarom ga ik altijd eerst aan jou vertellen dat ik met iemand ga praten en vraag ik aan jou wat ik wel mag vertellen en wat niet.

Een heel enkele keer kan het zo zijn, dat er zulke erge dingen met een kind gebeurd zijn of nog gebeuren, dat ik dat toch moet vertellen aan iemand die het kind beter kan beschermen en helpen. Ook dan ga ik daar eerst met het kind zelf over praten.

 Hoe vaak kom je?

Je komt één keer in de veertien dagen, tot we merken dat het spelen niet meer nodig is. Je merkt dat omdat je je veel fijner voelt dan in het begin! Dat merk jij zelf, dat merk ik. Maar ook je ouders/verzorgers of meester of juf kunnen vertellen dat het nu goed met je gaat.

Als we samen vinden dat het spelen bijna klaar is, spreken we af hoe vaak je nog komt. En dan… is de laatste keer spelen ook voorbij! Nu kun je weer fijn spelen met andere kinderen en voel je je een stuk prettiger.

> annemarievandereijt@ziggo.nl 

 

 Vragenhoekje

Ook als je vragen hebt over school, pesten, veilig chatten, dyslexie of je zit gewoon even niet lekker in je vel, mag je gerust een mailtje sturen naar de praktijk. Misschien kan ik je verder helpen. Als je liever persoonlijk antwoord hebt, moet je dat even in je mailtje vermelden.

 

Makkelijk lezen boeken:

Sites voor kinderen die lezen moeilijk vinden:

Frodo en Friends

 Foto’s Praktijk


Ridders en draken Project                                                 Woordenhaai verslaat dyslexie


Boekenweegschaal                                      Ieder heeft zijn eigen koffertje


Spaarprogramma

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.